Tisk
Jak vybírat okna do domu: <small>Izolační schopnosti skla a rámu</small>

Jak vybírat okna do domu: Izolační schopnosti skla a rámu

Michal Doležel | Úterý, 08. září 2015 |

Přidat na Seznam.cz


Správný výběr oken domu je velmi důležitý nejen z hlediska estetiky, ale také kvůli dobrému tepelnému komfortu interiéru domu. Pokud se rozhodujete, jaká okna by váš dům měl mít, máme pro vás několik informací k jejich tepelně-fyzikálním parametrům.

 

Například s výběrem vhodného typu okna a zasklení by vám s ohledem na vaše priority měl pomoci projektant. Pokud se ale pouštíte do výběru sami, poradíme vám, na jaké parametry je dobré se zaměřit:

Okno a tepelná izolace

Nejdůležitějším tepelně-technickým ukazatelem je součinitel prostupu tepla U. V technických parametrech oken nejspíš určitě najdete ukazatel Uw (w jako window)s jednotkou W/m2K. Tato hodnota představuje součinitel prostupu teple pro celé okno. Platí, že čím nižší je Uw, tím lépe. Většinou se tato hodnota pohybuje u běžných oken okolo 1,0 W/m2K, pro pasivní domy však mít okna s Uw nejvýše 0,8 W/m2K.

Kromě této hodnoty by u okna měly být vždy uveden také parametr pro zasklení Ug (glass) a pro rám Uf (frame). Nejkritičtějším místem na okně z hlediska přenosu tepla totiž není zasklení ale rám, protože jeho konstrukce se podílí pouze na vedení tepla, ale nikoli už na solárních ziscích. Z tohoto důvodu je také vhodné, aby byl rám co nejtenčí – měl tedy co nenižší výšku profilu. Například podle údajů Centra pasivního domu činí podíl rámu u běžného okna 32 % plochy. Kvalitní okno s dobrými izolačními parametry má většinou rám tenčí, na ploše se podílí jen 26 %.

Hodnota součinitele prostupu tepla pro nová okna by neměla překročit Uw = 1,2 W/m2.K, v případě nízkoenergetických domů Uw = 1,0 W/m2.K a v případě domů pasivních Uw = 0,8 W/m2.K.

Na výpočet součinitele prostupu tepla Uw mají vliv i další parametry, jako délka uložení zaklení do rámu a délka uložení rámu do stěny. Z hlediska výběru oken jsou ale nejdůležitější pouze uvedené parametry.

Okno - profil

Dvojsklo nebo trojsklo?

Trojskla jsou samozřejmě z hlediska tepelné izolace lepší. Jen s trojsklem lze dosáhnout špičkových hodnot Uw 0,6 W/m2K a nižších. Trojsklo však sice dobře izoluje, ale propouští méně světla a tepla směrem dovnitř domu – trojsklo má tedy nižší solární zisky. Tato okna jsou také těžší (hmotnost trojskla je zhruba o 10 kg/m2 vyšší oproti dvojsklu), mají vyšší nároky na kvalitu rámu a jsou samozřejmě dražší.

Zajímavou variantou mohou být okna s dvojskly s vloženou meziskelní folií. Ta se pak chová jako třetí sklo, při zachování výhod tenčích oken. Okno s meziskelní folií je oproti trojsklu lehčí.

Obecně je možné říci, že dvojskla patří na jižní stranu domu, zatímco trojskla na tu severní. Vzít v úvahu ale také musíte i propustnost okenního skla pro sluneční záření. O tom příště.

Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (3)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

  • Okna ARTEVO = velké pokušení mysli

    Okna ARTEVO = velké pokušení mysli

    Většina lidí touží mít doma velká okna, aniž si je vědoma, jak moc ovlivňují naši psychiku. Důvodem jejich touhy je především moderní vzhled. Velká okna jsou technicky vzato…

  • Čím zastínit okna dřevostavby? Trendem jsou solární žaluzie!

    Čím zastínit okna dřevostavby? Trendem jsou solární žaluzie!

    Udržitelnost je velkým tématem i v exteriérové stínicí technice. Nízkoenergetické a pasivní domy tak již vybavíte novinkou – solárními žaluziemi. Proč je chtít? Důvodem je snadná…

  • Jak vybrat správné zasklení?

    Jak vybrat správné zasklení?

    Proces výběru správného zasklení oken je důležitým rozhodnutím, které ovlivní vaše pohodlí a efektivitu domova. Už dávno nejde jen o to, zda budou vaše okna plastová, dřevěná nebo…

  • Ocenění pro okenní systém ARTEVO

    Ocenění pro okenní systém ARTEVO

    Vítězem prestižní soutěže German Design Award 2024 se na veletrhu FENSTERBAU FRONTALE 2024 stal nový okenní systém firmy REHAU Window Solution – ARTEVO.

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop